söndag 1 februari 2009

Hur firade vi det nya året?

Nyårsfirandet förflöt lugnt och försiktigt. Då vintern höll sitt hårda grepp runt Guangzhou höll vi oss mest inomhus. De små promenaderna runt kvarteret förlängdes under veckan till de mastiga tre kilometrarna in till city, där vi drack Honey Orange Latte. Joar är tyst och snäll och somnar direkt i såväl babybjörn som taxi. Precis som far hans.

Då de första dagarna bjöd på kyla, dimma och regn så blev det tyvärr inte så mycket skymtande av kinesiska fyrverkerier. Vi kunde spana in några smällare från sovrumsfönstret under de mer klara kvällarna. Det fick räcka. Nu följer en bildserie på de nyårselement som vi har hemma hos oss:

På våra balkongfönster har vi satt upp regelmässiga lyckotecken. Tecknet 福 betyder "stor glädje/lycka". Tricket är att man ska sätta det upp och ner så att lyckan kommer tillbaka. Man får inte vara dum...

Av hyresrättsföreningen har vi fått en hel låda mandariner. Nyåret är fullt med lyckobringande symboler och mat. Allt som oftast har det med att göra hur olika saker uttalas. Frukten mandarin (桔) till exempel, uttalas ungefär som tursam (吉). Därför är det perfekt att ge bort en låda mandariner om man vill lyckönska någon. Vi har nu ätit ungefär 200 stycken på en vecka. Still going strong.

Det är även populärt att ge bort röda kuvert (红包) med pengar i. Dessa ger man till släkt, vänner och barn. Reglerna är lite oklara men de främsta reglerna (tror vi) är att vuxna ger till barn, gifta par ger till singlar och arbetsgivare ger till arbetstagare. De här tre kuverten är Joars första egna pengar. De har han fått av familjen Qiu (邱).
Hoppas att Björn får ett stort kuvert när "the big boss" kommer tillbaka.

Regel nummer två innebär ju dock att vi måste ge bort kuvert till alla singlar. Vi har nu förberett 40 kuvert som Björn just nu har i sin låda på jobbet ifall någon skulle komma fram och säga 恭喜发财,红包拿来。

Hej hej

Inga kommentarer: