måndag 17 november 2008

Oscarsgala i en box

För några månader sedan kom vi över denna glamourfyllda DVD-box i en källargalleria under Guangzhou East Station. Ett nystartat projekt går ut på att se alla filmer i kronologisk ordning och betygsätta dem a la filmtipset. Resultatet kan ses till höger.


Vi har gemensamt kommit fram till följande betygsdefinitioner:
  1. Filmer med detta betyg ifrågasätter man starkt varför den ens fick budget. Någon gravt skadad eller onödigt rik människa måste ha finansierat denna oändligt dåliga film.

  2. De filmer som klarar livhanken lite bättre, är de där man åtminstone uppskattar en liten del av filmen. Detta kan vara en skådespelarinsats, en filmsekvens eller en kommentar som är så pass bra att den lyfter filmen från den annars dödsdömda ettan. Den är dock så dålig att man känner besvikelse över att man inte tillbringade den tid som det faktiskt tog att se filmen till något vettigare.

  3. Det här är den stora mainstreamhyllan. Här hamnar alla de filmer som uppfyller de underhållningskrav man för tillfället råkar ställa inför filmen, varken mer eller mindre. Man småpratar gärna lite om filmen efteråt, men minnet av den falnar raskt efter några dagar.

  4. Nu börjar det ordna upp sig. Detta är en film som man kan, eller ännu hellre vill, se om. Den efterlämnar ett minnesavtryck och en eftertanke som håller i sig under veckan och som återkommer med jämna mellanrum. Den rekommendeas varmt till vänner och det känns lite extra när man raderar den från hårddisken.

  5. Den här filmen vill man äga i orginal. Gärna en fin box med extra material.

4 kommentarer:

Risto sa...

Det är alltså 100 filmer i en och samma box!? Det var inte dåligt.

BoC sa...

Låt oss säga så här.

X är det år som den första Academy Award vinnaren släpptes och Y är året för den sista filmen i boxen. Låt även Z stå för antal filmer som inte är med i boxen. Antalet filmer är då Y+1-X-Z.

Om vi nu tilldelar dessa variabler dessa värden:
X = 1927
Y = 2006
Z = 1
Så får vi 79 filmer.

Man måste tyvärr anpassa startvärdet X, då man fram till 1933 tog med filmer från två år. Det vill säga till den första Academy Award galan nominerades filmer från 1927 och 1928. Detta gör att man måste dra bort ett årtal.

För att även räkna bort de filmer som vi inte kommer att betygsätta p.g.a. kinesiskt tal eller dålig kvalitet måste vi införa den stokastiska variablen ξ. Några av oss känner den bättre under namnet trasselsudd.
För närvarande är ξ = 1.

Detta leder till att vi får slutformeln Y+1-X-Z-1-ξ.

Resultatet är 78 filmer i boxen som går att se.

Risto sa...

Wow!

Det här är ju en redogörelse som inte lämnar många frågor obesvarade, men jag är lite tveksam till trasselsuddsuträkningen. Jag tycker det skulle kännas mer naturligt att betrakta ξ som sannolikheten för att en film ses (typ 0.9) istället för antalet filmer som hoppas över som det är nu (?). Isåfall måste vi väl betrakta ξ som en faktor, alltså: ξ*(Y+1-X-Z).

Åter till ämnet: Hur många filmer har ni sett och vilken leder?

BoC sa...

Vi gillar inte själva att bli hänvisade men det blir man ofta i det här landet.

Nu är det dock vår tur att hänvisa Er till listan som Ni hittar i bloggens högra ram. Listan visar de filmer vi har sett och vilket betyg som de har fått. Allt enligt den definierade betygsmodellen.

Återkom gärna med fler funderingar. Vi ska tänka över att utveckla formeln enligt Ert förslag.